Vaardigheids- en overlevingstraining voor de jeugd

Eerstvolgende training is 1 juli 2017, de jeugd dient dan wederom een uitgebreid kledingpakket bij zich te hebben, naast zwemkleding is dat: ondergoed, lange broek of lange rok en shirt met lange mouwen.
Géén schoenen en sokken.

Zoals in de ALV van 8 april jl. is besproken, willen we (Harry Smits en ondergetekende) de jeugdtrainingen op de zaterdagochtend graag periodiek aanvullen met zwemvaardigheids- en overlevingstraining. Op 1 april en 13 mei hebben we er vast een eerste keer mee gëexperimenteerd om te kijken of de kinderen het leuk vinden. De reacties zijn positief en daarom willen we er graag mee doorgaan. Met deze trainingen willen we de zwemvaardigheid en de zelfredzaamheid in het water onder allerlei omstandigheden vergroten, waarbij de nadruk ligt op het gekleed zwemmen.

Het behalen van diploma’s/certificaten is voorlopig geen doelstelling. Als daar vraag naar is kunnen we het t.z.t. bespreken.

Wat betekent dat in de praktijk?

  • 1x per 5 of 6 weken doen we tijdens de zaterdagochtend-jeugdtraining een zwemvaardigheids-sessie.
  • Voor de training gebruiken we in principe baan 1, 2 en 3. We kunnen daarvan afwijken als er bijvoorbeeld veel nieuwe zwemmertjes zijn die deze training nog niet goed kunnen meedoen. Dan bieden we of een reguliere of een aangepaste zwemvaardigheidstraining aan.
  • In ieder geval zijn Harry en ik daarbij aanwezig. Omdat de zwemvaardigheidstrainingen wat uitdagender zijn en de kinderen zich daarbij kriskras door het water bewegen, en ook veel onder water zwemmen, vinden we het wenselijk dat er een 3e trainer/toezichthouder aanwezig is die eventueel kan ingrijpen. We doen beslist geen gevaarlijke dingen maar we willen geen onnodige risico’s nemen. De toezichthouder kan ook een ouder zijn natuurlijk, zolang het maar iemand is die zo nodig direct te water kan gaan om in te grijpen.

Wanneer?

Dit seizoen geven we de zwemvaardigheidstraining voor de jeugd nog op 1 juli. Na deze datum gaan we evalueren en doen een voorstel voor continuatie naar het bestuur

Ook voor de volwassenen?

Er blijkt bij de volwassenen ook belangstelling te zijn voor dit soort training. We willen het daarom als experiment de eerste keer aanbieden op 24 juni (Yvonne en Harry), tijdens de reguliere techniektraining voor volwassenen. Als er belangstelling is kunnen we dat in het seizoen 2017-2018 nog een aantal keren inplannen. Daar komen we dan nog op terug.

Moeten de trainers bijscholing volgen?

Voor het geven van deze trainingen is voorlopig geen extra opleiding nodig. Harry heeft jarenlange ervaring met het geven van deze trainingen en heeft nog veel oefeningen beschikbaar. Als we ooit besluiten om diploma’s of certificaten na te streven moeten we e.e.a. opnieuw bekijken.

Communicatie en vragen?

Voor vragen en suggesties kun je terecht bij Harry Smits en Yvonne Gasau.

3 juni 2017

Januari 2018
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4